Leefstijl

Gedragsverandering

De patiënten die in mijn praktijk komen hebben een probleem en willen daarbij geholpen worden. Hoewel de problemen heel verschillend kunnen zijn per patiënt is er vaak wel een gemeenschappelijke noemer. En dat is dat om het probleem op te lossen er vaak een gedragsverandering nodig is.
Deze gedragsverandering moet uit de patiënt zelf komen. Pas wanneer deze sterk genoeg aanwezig is zal gedragsverandering kunnen plaatsvinden. Dit gaat vaak niet in 1 poging maar met vallen en opstaan want het blijvend veranderen van je gedrag is gewoon heel moeilijk. Misschien dat je dit wel herkent: hoe vaak ben je ergens aan begonnen, vol goede moed en met veel motivatie. En in de eerste paar dagen/weken of misschien wel maanden gaat het ook echt goed. En toch strand je dan ergens, ondanks al je goede voornemens en harde werken. Gelukkig is het niet onmogelijke en kun je met de juiste kennis, begeleiding én motivatie echt veranderen!

Om inzicht te krijgen in het veranderproces neem ik jullie mee in de 6 stappen tot gedragsverandering, omschreven door Marcel Balm.

Stap 1; Openstaan
Je moet oprecht openstaan voor het probleem en dit willen oplossen. Dit gaat verder dan je bij mij melden met rugklachten en er vanuit gaan dat ik het voor je ga oplossen. Vaak vraagt het een bepaalde inzet van jezelf, daar moet je wel voor openstaan.

Stap 2; Begrijpen
Je moet begrijpen dat het werk vergt vanuit jezelf en in eigen woorden kunnen uitleggen wat de gedragsverandering moet zijn om het gewenste resultaat te kunnen bereiken.

Stap 3; Willen
Je moet echt willen dat het overgaat en bent vanuit jezelf gemotiveerd. De voordelen van het nieuwe gedrag wegen dan zwaarder dan de uitdagingen van het nieuwe gedrag.

Stap 4: Kunnen
Tegenwoordig leven we in een drukke tijd, er zijn altijd wel dingen die gedaan moeten worden zoals het huishouden, kinderen die naar school/sport/vriendjes moeten, uitdagingen op het werk, sociale verplichtingen etc. Elke dag heeft maar 24 uur waarin alles moet gebeuren en je aan ieders verachting moet voldoen en beantwoorden. Je moet hiermee om kunnen gaan en jou gedragsverandering prioriteit kunnen geven.

Stap 5; Doen
De volgende stap is om het in de praktijk te brengen en niet te zwichten voor alle uitdagingen en hobbels op de weg.

Stap 6; Volhouden
Zoals ik al eerder aangaf verander je gedrag niet zomaar maar het is zeker wel mogelijk! Iedereen kan het, wanneer je eenmaal weet hoe je het moet doen en wat je moet doen is het een kwestie van volhouden zodat het een levensstijl wordt die je steeds gemakkelijker en uiteindelijk moeiteloos zal afgaan.

Het veranderen van gedrag is een proces van vallen en opstaan, wees daarbij niet te streng voor jezelf. Het is de niet de vraag of je valt maar wanneer je valt. Wat telt is hoe je daarna opstaat en weer verder gaat!

Ik help je graag met dit proces, Helemaal nu in deze corona tijd is het belangrijk om soms je gedrag te veranderen, bijv. het aanleren van een nieuwe leefstijl of het beter inplannen van de dagelijkse activiteiten.